Kan ik nog een bankspaarhypotheek kiezen?

Sinds de introductie in 2008 is de bankspaarhypotheek een populaire hypotheekvorm geweest. Doordat de bankspaarhypotheek een zeer veilige hypotheek is waarbij de bankspaarrekening ervoor kan zorgen dat de eindaflossing van de hypotheek gegarandeerd is, hebben veel mensen voor een bankspaarhypotheek gekozen. Daarnaast maakt de bankspaarhypotheek maximaal gebruik van de hypotheekrenteaftrek. Daardoor kent de bankspaarhypotheek lage maandlasten. Daarom vragen veel mensen zich af: kan de bankspaarhypotheek nog gekozen worden na de aanpassing van de hypotheekrenteaftrek sinds 2013?

Antwoord

De bankspaarhypotheek is een hypotheekvorm waarbij de hypotheek niet tijdens de looptijd in kleine gedeeltes wordt afgelost, maar pas aan het einde in één keer. Deze aflossing gebeurt met een vermogen wat bij elkaar wordt gespaard op een bankspaarrekening. Daarmee kan dus maximaal van de hypotheekrenteaftrek gebruikt gemaakt worden. Sinds 1 januari 2013 is deze hypotheekvorm daarom niet meer geschikt voor starters, omdat zij verplicht tussentijds moeten aflossen.

Bestaande houders van een bankspaarhypotheek mogen deze wel behouden met behoud van hypotheekrenteaftrek. Daarnaast geldt dat bestaande hypotheekhouders met een bestaande belastingvrij Kapitaalverzekering Eigen Woning (KEW-polis)of Beleggingsrekening Eigen Woning (BEW-rekening)deze hypotheekvormen nog kunnen omzetten naar een bankspaarhypotheek. Daarbij geldt wel dat de hypotheek niet hoger mag worden. Elke verhoging van hypotheken door middel van het afsluiten van een bankspaarhypotheek zal ertoe leiden dat de hypotheekrente niet aftrekbaar is.

Uitgebreide informatie over de bankspaarhypotheek
De geschiedenis en het ontstaan van de bankspaarhypotheek uitgelegd