Krijgt iedereen dezelfde ontslagvergoeding?

Op het moment dat iemand met een vast dienstverband onvrijwillig ontslagen wordt, keert de werkgever vaak een ontslagvergoeding uit. Op deze pagina beantwoorden wij de vraag of deze ontslagvergoeding voor een ieder gelijk is.

Antwoord

Nee, de hoogte van de ontslagvergoeding is niet voor iedereen gelijk. Als er binnen een bepaald bedrijf een reorganisatie plaatsvindt, is de kans heel klein dat iedereen die ontslagen wordt dezelfde ontslagvergoeding krijgt. De hoogte van de ontslagvergoeding is afhankelijk van verschillende factoren die normaal gesproken per werknemer afwijken. Deze factoren zien wij terug in de kantonrechtersformule: de formule die vaak als basis wordt genomen om de hoogte van een ontslagvergoeding te bepalen. De factoren die een kantonrechter bij het bereken van een ontslagvergoeding op basis van de kantonrechtersformule mee kan nemen in de berekening zetten wij hieronder voor u op een rij.

Inkomen

Hoe hoger het bruto maandsalaris, des te hoger de ontslagvergoeding kan uitvallen.

Aantal dienstjaren

Hoe langer iemand bij de betreffende werkgever heeft gewerkt, des te hoger de ontslagvergoeding kan worden.

Leeftijd

Hoe ouder iemand is, des te zwaarder telt het aantal dienstjaren mee in de berekening. Er wordt dan ook gesproken van het aantal gewogen dienstjaren. Dat betekent dat er op het aantal dienstjaren een correctie wordt toegepast op basis van de leeftijd van de werknemer.

Verwijtbaarheid

Hoe meer een werknemer het ontslag te verwijten valt, des te lager de ontslagvergoeding kan uitvallen. Dit geldt ook andersom: hoe meer een werkgever te verwijten valt, des te de ontslagvergoeding kan worden.

Kansen werknemer

In sommige situaties wordt ook gekeken naar de kansen van de ontslagen werknemer op de arbeidsmarkt. Bij werknemers met slechte vooruitzichten op een nieuwe baan kan soms een hogere ontslagvergoeding toegekend worden.

Financiële situatie werkgever

Als de financiële situatie van de werkgever erg slecht is, kan dat een reden zijn om een lagere ontslagvergoeding toe te kennen.

Ontslagvergoeding online berekenen met de kantonrechtersformule
Uitgebreide informatie over de kantonrechtersformule en een toelichting op de berekening