Hoe bereken ik of ik een pensioengat heb?

Veel mensen hebben een pensioengat (pensioentekort) en weten dat ook. Maar minstens even zoveel mensen weten niet eens of ze een pensioengat hebben. Vaak komt dit omdat ze niet weten hoe ze kunnen berekenen of ze een pensioengat hebben. Op deze pagina beantwoorden wij hoe een pensioengat berekend kan worden.

Antwoord

Eigenlijk is er niet 1 vaste manier om te berekenen of u een pensioentekort heeft. Één methode welke regelmatig gebruikt wordt is het vergelijken van het huidige inkomen en het toekomstig pensioeninkomen. U telt dan de hoogte van uw toekomstige AOW-uitkering en uw toekomstige pensioenaanspraken bij elkaar op. De hoogte van toekomstige pensioenen vindt u op de UPO’s (Uniforme Pensioen Overzicht) die u jaarlijks van uw pensioenuitvoerder ontvangt. De som van beide bedragen telt u op en vergelijkt u met het huidige bruto jaarinkomen. Als uw pensioeninkomen lager is dan 70% van uw huidige bruto jaarinkomen, dan kunt u een pensioentekort hebben.

Een andere, meestal makkelijkere methode is het fiscale pensioentekort berekenen. Daarbij berekent u de jaarruimte. Dit is het bedrag wat u van de belastingdienst jaarlijks mag inleggen en aftrekken van de inkomstenbelasting om een aanvullend pensioen op te bouwen. De jaarruimte bestaat uit het verschil tussen wat u aan pensioen mag opbouwen en het pensioen dat u daadwerkelijk heeft opgebouwd.

Direct uw pensioentekort met de jaarruimte berekenen
Uitgebreide informatie over het pensioentekort en hoe u een pensioentekort kunt dichten