Wat is een pensioengat?

Iedereen heeft er weleens van gehoord: een pensioengat of pensioentekort. Maar wat is een pensioengat nu precies en hoe kun je een pensioengat voorkomen of achteraf repareren?

Antwoord

Een pensioengat is een financieel gat dat kan ontstaan als u na pensionering minder koopkracht heeft dan voor pensionering. Vaak wordt gesteld dat er sprake is van een pensioengat als uw pensioeninkomen lager is dan 70% van uw laatstverdiende loon. Een pensioengat kan dus nu al ontstaan, terwijl u misschien pas over 30 jaar met pensioen gaat. Dit kan, doordat u nu minder pensioen opbouwt of de afgelopen jaren opgebouwd heeft dan nodig om op een pensioeninkomen van 70% van uw laatste loon uit te komen. Veelvoorkomende oorzaken van het ontstaan van een pensioengat zijn verschillende werkgevers, werktijden of pensioenregelingen, een eventueel verblijf in het buitenland en echtscheiding.

Een pensioengat kan goed gedicht worden, als men er maar vroeg genoeg mee begint. Dit kan onder andere door aanvullend pensioen opbouwen met banksparen. Daarbij is de inleg op de pensioenspaarrekening vaak fiscaal aftrekbaar, terwijl de uitkeringen belast zijn. Deze pensioenspaarrekeningen kunnen dan samen met uw reguliere pensioeninkomen ervoor zorgen dat u geen pensioengat heeft. Daarbij geldt altijd: hoe eerder u ermee begint, des te makkelijker is het pensioengat te dichten.

Uitgebreide informatie over het pensioengat en hoe u een pensioengat kunt dichten
Direct aanvullend pensioen spaarrekeningen vergelijken